Geschiedenis van High Tea

De geschiedenis van de high tea volgens de verhalen

Hertogin Anna van Bedford kreeg in de jaren rond 1840 tegen een uur of vier honger en liet bij haar dagelijkse thee wat hapjes serveren, zodat zij niet hoefde te wachten tot de avondmaaltijd. Er werden verschillende theesoorten en een lichte maaltijd voor haar gemaakt. Dit beviel haar wel en ze ging dit vaker doen. Het idee sloeg aan en steeds meer mensen in Engeland volgden haar idee. Dit is volgens de verhalen de geschiedenis van het ontstaan van de high tea. We hebben het hier echter over de afternoon tea, waarvan de Nederlandse high tea is afgeleid.

De geschiedenis van de echte high tea

De geschiedenis van de echte high tea, zoals de Engelsen het kennen is echter anders. De high tea is meer een echte maaltijd en wordt rond 18.00 uur genuttigd. De High Tea ging niet zozeer om thee drinken met een hapje erbij, maar was een avondmaaltijd voor de arbeiders.Vaak bestaat dit uit minder aantrekkelijke hapjes dan die wij bij de high tea eten: witte bonen met tomatensaus, sausijsjes en chips....

Hetgeen hotels en restaurants serveren als High tea is eigenlijk meer gebaseerd op de Afternoon Tea. Wanneer je in Engeland op zoek gaat naar een High Tea kan dat nog wel eens lastig worden. Bekende hotels spreken daar van "Tea" of "cream tea" als ze het hebben over iets dat lijkt op wat wij high tea noemen.

De misvatting dat de high tea een luxe middagritueel is bestaat voornamelijk in Nederland en Duitsland. De geschiedenis van de high tea bestaat dus vooral uit misvattingen...... Maar dat is natuurlijk geen reden om er minder van te genieten!